početna
o marijanu

....... djela
....... kritike
....... izložbe


galerija
knjiga utisaka
kontakti

 

Marijan Kocković (1923 – 1991),
svjetski priznati umjetnik

Marijan Kocković je bio rođen u Zagrebu 1923 g., gdje je studirao na Akademiji primjenjenih umjetnosti pod budnim okom profesora Kršinića i Antunca te je na kraju diplomirao 1952. u Ljubljani kod profesora Putriha.

Od 1953. do 1966 živio je i radio u Sarajevu kao profesor kiparstva i povijesti umjetnosti i kao slobodan umjetnik. Od 1966. živi i radi u Dubrovniku gdje i umire 1991. godine.

1972. godine podučavao je američke studente kiparstva tijekom ljetnog semestra pod pokroviteljstvom Hope Colegge-a iz Michigan -a, SAD, u svom ateljeu u Dubrovniku.

1974. počinje s pisanjem poezije i objavljuje tri zbirke pjesama.
Od 1970. pa nadalje provodi po nekoliko mjeseci godišnje u SAD-u gdje stječe veliki broj prijatelja i štovatelja njegovog djela.

Marijan je izlagao u preko 100 samostalnih i zajedničkih izložbi po cijelom svijetu: Kanadi, SAD-u, Europskim zemljama, Rusiji, Japanu i svim republikama bivše Jugoslavije, tijekom 45-godišnjeg perioda. U svom stvaralačkom vijeku stvorio je 300 portreta u mramoru i bronci, preko 350 skulptura u bronci, kamenu, drvu i bakru i također je bio autor 250 tapiserija. Njegove skulpture i tapiserije namijenjene unutarnjem uređenju krasile su i dan danas krase neke od javnih zgrada, hotela i banaka po cijelom svijetu; medu kojima: Sears Towers u Chicagu, “Trelawny” hotel na Jamajci, tvornica “Storck” u Njemačkoj, pa tako i na području BiH i Hrvatske.

Autor je mnogih spomenika u mramoru i bronci i dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoje djelo, a ona na koju je bio najponosniji je bila titula Akademskog gradanina Italije, sa zlatnom medaljom, za doprinos sveukupnoj umjetnosti.
..copyright art gallery marijan 2006......................................................................................................all rights reserved